IREAS
Škola se zapojila do projektu IREAS
Skvělá zpráva pro všechny žáky, kteří v naší škole studují učební obor Kuchař-číšník. Škole se podařilo zapojit se ve spolupráci se společností IREAS do evropského projektu s názvem Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky na základě zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zlepšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.
Praktický týden v Oldřichově v Hájích
V týdnu od 17. 9. 2018 se účastní šest žáků třídy K3 Praktického týdne v rámci Podpory všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii, který se koná v místě Oldřichov v Hájích. V programu jsou zařazeny velmi zajímavé workshopy – příprava rautu, práce s noži, someliérský kurz, zpracování červeného masa. Věříme, že se žáci vrátí plni dojmů a zajímavých poznatků, které následně profesně využijí.
Exekutivní týden v Jesenici u Rakovníka
Týden od 14. 5. 2018 tráví vybraní žáci třídy K2 v Jesenici u Rakovníka. Probíhá zde další část projektu pro kuchaře – exekutivní týden. Program je nabitý zajímavými akcemi, jednotlivé bloky jsou věnovány přípravě na profesi, zdravé výživě, týmové spolupráci i odbornému workshopu. Účastníci jsou velmi spokojeni.
Pokračujeme v projektu
Pokračování projektu pro kuchaře v roce 2018
V týdnu od 9. do 13. 4. 2018 probíhá pro žáky druhého ročníku učebního oboru Kuchař-číšník ve znamení pokračování projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii IREAS. Pondělní část byla věnována zdravému životnímu stylu.
Žáci se teoreticky i prakticky zabývali potravinami, kuchyňskými úpravami i stravovacími návyky, které k zdravému životnímu stylu patří. V pátek bude následovat část věnovaná dietám. Na žáky čekají nejen informace, ale i kvízy a výroba jogurtů s přísadami mrazem sušeného ovoce. Kurz se již tradičně setkává s velkým zájmem žáků.
Vedení školy děkuje Mgr. Smitalovi za zajištění projektu.
Atraktivní pokračování projektu pro kuchaře
Dne 4. 12. 2017 se naši žáci třídy K2 společně se žáky SOU Písek zúčastnili v rámci projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii workshopu - Úprava ryb a mořských plodů pod vedením šéfkuchaře Pavla Bortníka.
Ve školní kuchyni bylo celý den živo. Šéfkuchař předváděl tepelné úpravy ryb a mořských plodů, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských plodů. Seznámili se například s metodou Sous vide, s mnoha ingrediencemi, postupy a vše si sami vyzkoušeli.
Vedení školy děkuje Mgr. Smitalovi za zajištění projektu.
Projektový pobyt kuchařů – číšníků
V letošním školním roce pokračuje projekt IREAS, do kterého je naše škola zapojena. Pět žáků oboru kuchař-číšník se účastnilo v termínu 25. 9. – 29. 9. 2017 praktického týdne, který probíhal v krásném prostředí zámku ve Štěkeni. Spolu s žáky ze středních škol ze Sokolova a Havlíčkova Brodu absolvovali náročný, ale především velmi zajímavý program. Po seznamovacím bloku se zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR věnovali tématům proč být kuchařem, možnosti uplatnění i dalším praktickým informacím. Poté už následovaly workshopy – byliny (v poznávání byl nejlepší náš žák Honza Suchan), maso a koření, příprava teplého menu, finger food (ke konzumaci nepotřebujeme příbor), příprava rautu, grilování. Pro žáky byl tento pobyt obrovským přínosem, nejen po odborné stránce, ale i v porovnání zkušeností a učení se týmové práci. Týden byl zakončen předáním diplomů a certifikátů. Vedení školy děkuje žákům za výbornou reprezentaci školy a Mgr. Aleně Pavlíčkové za bezchybné zajištění celé akce.
Zakončení projektu pro kuchaře
Týden od 22. 5. 2017 tráví někteří žáci třídy K2 v Jincích. Účastní se tam závěrečné části projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Absolvují velmi bohatý program, který začal seznamováním týmů z jednotlivých škol prostřednictvím komunikačních her, následovat budou profesní, poznávací i sportovní aktivity.
Ryby a chobotnice v kuchyni naší školy
Ve čtvrtek 26. 1. 2017 pokračoval projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Na programu setkání byla praktická část projektu. Do školy přijel zástupce Asociace kuchařů a cukrářů lektor pan Pavel Bortník, který je zároveň i komisařem na gastronomických soutěžích. Téma jeho setkání s žáky bylo mořské ryby a plody moře. Spolu s žáky naší školy bylo přítomno v rámci projektu i osm žáků SOU z Písku. Ve cvičné školní kuchyni bylo celý den opravdu co sledovat. Lektor předváděl tepelné úpravy mořských ryb, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských potvor. Dostalo se jim velkého množství informací o ingrediencích, které se používají, seznámili se s různými technologickými postupy, ale především si vše mohli vyzkoušet.
Žáci byli z této akce nadšeni, každý z nich obdržel i certifikát.
Projekt pro kuchaře-číšníky pokračuje
V pondělí 20. 3. 2017 začali žáci třídy K2 první hodinu výukou v nové počítačové učebně. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby probíhala jedna z hodin ICT. Ale nebylo tomu tak. Na programu bylo pokračování projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Lektor na dálku prostřednictvím skype hovořil se studenty o internetovém bankovnictví, o jeho přednostech i nebezpečích. Žáci vykonávali aktivity v oblasti osobního rozpočtu, platebních karet i nákupu na internetu. V diskusi se zabývali i finanční svobodou a účastnili se i uměle vytvořené hazardní hry. Tento workshop byl zaměřený především na praktické dovednosti z oblasti finanční gramotnosti, proto se setkal s mimořádným zájmem.